Bezichtiging: wat is het?

BEZICHTIGINGEN

Wat doe je zelf: matchen van aanbod aan je woonwensen.

Voor je ook maar één huis gaat bezichtigen is het goed eens een beetje door een stad te lopen en te ervaren hoe bepaalde wijken voelen. Zie je je hier wonen? Zijn de woningen aantrekkelijk, hebben ze een balkon of misschien wil je wel een tuin. Hoe voelt de buurt? Zijn er voorzieningen die hoog op je lijstje staan? Waar zijn bijvoorbeeld de winkels en een leuk eetcafé of misschien is het voor jou belangrijk dat er een kinderdagverblijf is of school? Is de buurt veilig voor kinderen?

 • Een volgende stap is op Funda te bekijken welke woningen er te koop staan in een bepaald gebied en hoe die er dan van binnen uitzien. Komen ze overeen met je woonwensen? Liggen ze binnen je budget? En in de wijk die je leuk vindt?
 • Stel Funda zo in dat je ’s-ochtends het dagelijkse nieuwe aanbod even snel kunt doornemen en bekijk dat elke dag

De aankoopmakelaar
Zoek een aankoopmakelaar waar je je goed bij voelt en die je vertrouwt. Maak een afspraak met hem/haar en spreek je wensen door. Als het goed is zal hij je ook meer informatie geven over het aankoopproces zodat je weet wat je te wachten staat en welke stappen je moet nemen.

Wat doet je samen met de makelaar:

 • Bezichtiging aanvragen. Je hebt op Funda een huis gevonden dat je wel wat lijkt en wilt de woning ook wat beter bekijken. Daarvoor maak je een afspraak met je makelaar. Hij vraagt een bezichtiging aan bij de verkopende makelaar.
 • Omdat een koper altijd met een roze bril door een huis heen loopt, is het goed om een woning sámen met een makelaar te bezichtigen. De makelaar staat met beide benen op de grond, weet wat er te koop is en waar hij op moet letten.
 • Samen met de makelaar. De koper maakt samen met de makelaar de afweging of hij/zij een bod wil doen. Is dit je droomhuis? Valt het binnen je budget?

Wat doet de makelaar als je je droomhuis hebt gevonden en wilt bieden?

 • De makelaar berekent wat een realistische prijs is voor het huis op die plek
 • De aankoopmakelaar overlegt met de verkoopmakelaar hoe deze het verkoopproces heeft ingericht
 • De aankoopmakelaar vraagt de verkopende makelaar ook of er meer gegadigden zijn, zodat hij weet of je moet overbieden en hoe hoog dat bedrag dan moet zijn
 • Daarna overlegt hij met de koper hoe hoog het bod moet zijn om een reële kans te maken het pand ook werkelijk te verkrijgen.
 • Zet de koper door, dan zal de makelaar onderhandelen met de verkopende partij.

Dus: de koper selecteert zelf met hulp van Funda welke huizen hij/zij echt graag van binnen wil zien. De aankoopmakelaar regelt met de verkopende makelaar de bezichtiging, gaat met de koper mee naar de bezichtiging en berekent wat een realistische prijs is voor een huis in een bepaalde wijk als voorbereiding op het doen van een bod, als de koper aangeeft echt voor het huis te willen gaan.

Wat als…..

De huizen die je leuk vindt duurder zijn dan je kunt betalen?
Ach ja, we willen allemaal heel veel tegelijkertijd. Een huis, waar je  waar je niets meer aan hoeft te doen, een leuke buurt, niet zo ver van je werk….. Maar als dat financieel niet gaat, zul je je wensen moeten bij stellen.

 • Ben je een klusser? Misschien kun je dan in de buurt die je leuk vindt een goedkoper klushuis vinden, dat je geleidelijk opknapt, terwijl je er woont
 • Zoek een huis in een andere buurt, waar de huizen net even goedkoper zijn
 • Ben je bereid wat verder naar je werk te rijden: zoek een huis in een andere plaats, waar de huizenprijzen lager liggen
 • Vraag je ouders bij te springen: er zijn gunstige regelingen voor schenkingen van ouders aan kinderen. Kijk daarvoor op de site van de Belastingdienst.
HJ Makelaardij